Marcipán

Marcipán - správně řečeno falešný domácí marcipán nebo-li mléčná hmota

na tuto hmotu je spoustu receptů, ze salka, s medem, s glukózou.....

Vyzkoušela jsem jich hodně, ale tento recept se mi zdá nejvhodnější a nejchutnější. Těsto se dá dobře zpracovat a je vhodné jak na potah tak figurky.

Suroviny:

250g sušeného mléka (vždy vybírejte polotučné, tedy modrou krabici, nikoliv nízkotučné)

500g moučkového cukru

5lžic kukuřičného sirupu (seženete ve spec. obchodech zdravé výživy, popř. na internetu)

mandlové aroma (každý podle chuti, někdo říká pár kapek, já dávám tak půl lahvičky, aby bylo aroma znát)

3-4 lžíce vody (s vodou velice opatrně, jak jí dáte moc už se to hodně špatně dává dohromady)

Postup:

Nejprve důkladně prosejeme sušené mléko a cukr do misky a řádně promícháme. Přidáme kukuřičný sirup, 3lžíce vody a řádně zpracováváme na vláčné těsto, které bude mít konzistenci modelíny. Nesmí to být moc vláčné, jinak nebudou držet figurky. Proto si vodu přilévejte po lžících. Pokud se vám zdá, že to neutáhnete, raději si jen navlhčete ruce a zpracovávejte dál. Po vytvoření kompaktního hladkého těsta bez hrudek, můžete těsto barvit potravinářskými barvami. Nejvhodnější jsou gelové barvy Wilton (viz internet). Základní barva této hmoty je světle žlutá - díky sušenému mléku. Zkoušela jsem ho zesvětlit pomocí běloby Wilton, což se podařilo, ale ovlivnilo to chuť, byla taková chemická. Od té doby to nedělám a vypadá to dobře i na svatebních dortech. Na fotografiích to vypadá totiž jako bílá.

Dobré rady:

Hmotu před vyvalováním vždy podsypejte cukrem (někdo používá škrob, já dávám přednost cukru), popř. použijte vyvalovací silikonové podložky. Pokud vyvalujete malou plochu, pak se nelepí, pokud ale potahujete veliký dort, je lépe si vždy podsypat. Jinak než budete samotný dort potahovat, musí být vždy namazán buď máslovým krémem nebo marmeládou, aby na něm hmota dobře držela. Dále by měl být dort dobře vychlazený, lépe se potahuje a hmota na něm neklouže. Marcipán nemá rád šlehačku, proto pokud chcete potáhnout šlehačkový dort, dejte šlehačku pouze dovnitř dortu a na povrch použijte jednoduchý máslový krém (řádně vyšlehané máslo s cukrem). Toto platí také o ovoci. Pokud tedy dáváte dovnitř dortu ovoce, pozor na okraje. Vždy zatlačte ovoce které kouká a zamažte okraj krémem. Marcipán nemá rád vodu, která je jak ve šlehačce tak v ovoci a začal by téct.

Teď už můžete na potažený dort vytvářet různé ozdoby, figurky... dle vlastní fantazie nebo podle nápadů uvedených na jednotlivých stránkách na internetu. Pracujeme stejně jako děti s modelínou.